ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΙΟΒΕ για το μήνα Απρίλιο  και για τον δείκτη Οικονομικού Κλίματος στη χώρα μας που κινείται στις 89,2

μονάδες από 88,1 μονάδες,  που ήταν το Μάρτιο φθάνοντας  στην υψηλότερη τιμή  των τελευταίων 3  ετών.

Η  μικρή  βελτίωση του οικονομικού κλίματος που δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως ανέφερε  ο Πρόεδρος  του Σ.Β.Π.& Δ.Ε. κ. Γιώργος  Κεπενός, οφείλεται  σε ορισμένους από τους ευνοϊκούς παράγοντες  που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τείνουν να παγιωθούν, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σταδιακή σταθεροποίηση των δυνάμεων αναστροφής  των πτωτικών τάσεων  του παρελθόντος καταλήγει η έκθεση.

Η βελτίωση εκπορεύεται κυρίως από τις προσδοκίες που δημιούργησε η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπου  οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να απελευθερώσουν 7,5 δις ευρώ κεφαλαίων προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση, ότι η χώρα μας θα ολοκληρώσει πρώτα μία σειρά από μέτρα, καθώς και από ορισμένες καλές ειδήσεις  που βραχυπρόθεσμα θα ωφελήσουν την οικονομία (π.χ. τουριστικές κρατήσεις κ.λ.π.).Επίσης έπαιξε θετικό  ρόλο και το γεγονός  ,ότι  έπειτα από μεγάλη αναβλητικότητα, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά  την προσφορά για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ Α.Ε.

Όλα αυτά όμως, είναι δύσκολο να εναρμονιστούν με τα βασικά οικονομικά μεγέθη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία της Ελλάδας είναι σήμερα μικρότερη από ότι ήταν το 2005, έχοντας συρρικνωθεί σωρευτικά κατά 28 τοις εκατό από τα μέσα του 2008. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 4,2 τοις εκατό το 2013, η οποία θα είναι μάλιστα δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι  κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Οι ευνοϊκές εξελίξεις και προβλέψεις σε ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς δεν έχουν ακόμα θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση των νοικοκυριών, οι προσδοκίες των οποίων χειροτέρευσαν  τον Απρίλιο υπό τις ισχυρές πιέσεις της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και των επιπτώσεών της. Υπάρχουν 1,3 εκατ. Έλληνες χωρίς δουλειά, περίπου 400.000 οικογένειες χωρίς κανένας να φέρνει εισόδημα και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δουλειά αλλά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς και αρκετοί νέοι άνθρωποι που δε βλέπουν κανένα μέλλον εντός Ελλάδας

    Τέλος, κλείνοντας  ο Πρόεδρος  του Σ.Β.Π.& Δ.Ε. κ. Γιώργος  Κεπενός, τη συζήτηση για τη συγκεκριμένη έκθεση και τα αποτελέσματά της, τόνισε ότι για να έρθει  η πολυπόθητη ανάκαμψη, απαιτείται  κυρίως σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην αγορά.  Αναμφισβήτητα, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην σημερινή κατάσταση στην χώρα μας, εκεί που δεν υπήρχε καμία θετική ένδειξη πριν από έξι μήνες. Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις   να  καταφέρει, εκμεταλλευόμενη τις μικρές θετικές ειδήσεις, την εδραίωση της εμπιστοσύνης στους επενδυτές και στα νοικοκυριά, μέχρι να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη.

 Ωστόσο τα βασικά οικονομικά μεγέθη δείχνουν, ότι το πρόσφατο κλίμα ευφορίας είναι λίγο υπερβολικό και απαιτείται συνέχεια της προσπάθειας από όλους και κυρίως από την πλευρά της Κυβέρνησης ,με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς εφησυχασμό.

                                                                                                                     ΠΑΤΡΑ 22/5/2013

Ταυτότητα ΣΕΒΠΔΕ

Το 1918 με πρωτοβουλία Επιχειρήσεων - Βιομηχανιών της περιοχής του Ν. Αχαΐας, ιδρύεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, με έδρα την πόλη της Πάτρας και περιοχή ευθύνης του τις γεωγραφικές περιοχές της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Υπηρεσίες προς τα μέλη

Ο ΣΕΒΠΔΕ ενημερώνει και πληροφορεί για:
- Περιφερειακή Πολιτική, Εισοδηματική Πολιτική, Αναπτυξιακή Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική
- Εργατική & Ασφαλιστική Νομοθεσία, Υγιεινή & Ασφάλεια, Φορολογικά,
- Δημοσιονομικά, Επενδυτικά Θέματα
- Πολιτική εισαγωγών - εξαγωγών,
- Χρηματοπιστωτικά Θέματα
- Κρατικές Προμήθειες
- Ενέργεια

Βότση 2, Πάτρα Τ.Κ. 26221

Tηλ.: +30-2610-620815

e-mail: info@sevpde.gr

 

© 2016 Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος. All Rights Reserved. Powered By Dynacomp S.A.

Search